Magyarország első vízikertészete!

Fürdőtó

Fürdőtavak működése

Nem érzünk semmilyen késztetést arra, hogy terjedelmes kémiai illetve biológiai értekezéseket tegyünk itt közkincsé. Megteszik azt mások! Mi inkább a hagyományos úszómedence és a fürdő tó működése közötti alapvető különbséget szeretnénk kiemelni. Illetve ezzel kapcsolatos elvi álláspontunkat próbáljuk megfogalmazni.


Lássuk, hogy működik egy úszómedence: Különböző vegyszerekkel elpusztítunk minden, a medence vízében lévő élőlényt, majd megfelelő szűréstechnikával kivonjuk a vízből az elpusztított élőlényeket a többi mechanikai szennyeződéssel együtt (igaz, a vegyszerek benn maradnak!).


Ezzel szemben a fürdőtavaknál egy természetes biológiai egyensúlyt alakítunk ki, ezzel párhuzamosan megfelelő mechanikai szűrőkkel eltávolítjuk a mechanikai szennyeződéseket.

Mindkét módszerrel megfelelő vízminőséget, vízoptikát lehet elérni. A különbség annyi csupán, hogy a fürdőtóból nem pusztítottuk el az élővilágot.

Tudjuk, hogy ez kissé nyers megfogalmazás, de a legnagyobb különbség az úszómedence és a fürdőtó között pont ez: a természettel együtt élünk, vagy önös érdekből elpusztítjuk annak egy részét….

Mi nem szeretnénk elpusztítani egyetlen egy élőlényt sem, legyen az egysejtű, plankton, ebihal, alga vagy bármi Ezeknek mind ott van a helye.

Ízelítő munkáinkból